Ne Pişirdim?

Yemeklik Domates-Biber Sos


Hormonsuz beslenmenin yollarından biri de her şeyi mevsiminde tüketmek.                     
Bu fikirden yola çıkarak aslında sosları yazdan yapmıştım; ama sonucu görmeden bloğa koymaya cesaret edemedim. Sonuç iyi olunca bir yandan hemen tarifi koyayım dedim bir yandan da neden daha çok yapmadım diye hayıflandım. İşte tarifi:

Yazın, güvendiğim bir yerden domatesleri ve büyük kırmızı biberleri aldım. Bir kilo domatese iki ya da üç biber gibi düşündüm. Domateslerin kabuklarını soydum. Dörde beşe böldüm. Biberleri de aynı şekilde doğradım. Bir tencereye koydum. Güzelcene pişirmeye başladım. İçine sadece tuz attım. Ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırdım. Tencerenin kapağını kapalı tuttum ama kapak kapalıyken sosun fazla sulanmamasına dikkat ettim. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika kısık ateşte tencerenin ağzı açık biraz kaynatmaya devam ettim. Sonra sıcak sıcak blendardan geçirdim ve kavanozlara koydum. Hemen sıkıca kapaklarını kapattım ve ters çevirdim. O şekilde soğuduktan sonra buzdolabına koydum. Kış gelip, domatesler sera domatesi olmaya başlayınca, yemeğe ve çorbaya koymak için açtıktan sonra kavanozda kalan kısmın üstünü örtünceye kadar sızma zeytinyağı koydum ki; hava almasın ve tazeliğini korusun. Kışın, yemekleri hormonsuz domates-biber lezzetlendirmek için birebir, tavsiye olunur.  

Ayva Marmeladı




Durucuğum'un kreşteki yılbaşı partisi kostüm ve dünya çocuk yemekleri temalı. Dünya çocuk yemekleri deyince aklıma ilk gelen pancake oldu ve tabi ki onun üzerine sürmek için marmelat. Mevsim itibariyle en uygunu ayva diye düşündüm.

İtiraf edeyim daha önce hiç marmelat veya reçel yapmayı denememiştim; çünkü Duru'nun reçel ve marmelat ile arası yok. Bal ve pekmezciyiz.. Basit şeker tüketimini asgaride tutmaya çalıştığımız için bu durumdan olduça memnunuz; ama yapım pratik ve sonuç başarılı olunca paylaşayım dedim. 
  
İşte tarif.. Bir büyük boy ve bir ortaboy ayvayı (Bütün haldeyken ikisi ortalama 500-600 gr geldi) soydum. Çekirdekleri ortasını çıkardım. 4 ufak su bardağı suya koydum ve bir güzel kaynattım. Bu arada ayvaları ufak sayılabilecek şekilde doğradım. Biraz öyle beklediler. Sonra çeri çöpü çıkarıp doğradığım ayvaları bu suda biraz pişirdim. Çok az yumuşayınca içine 3 küçük su bardağı şeker koydum. Onunla da biraz kaynadı, karıştırmayı ihmal etmedim. Sonra içine yarım bardak kadar nar suyu koydum ki; renk ve aroma versin. Bir de yarım limon suyu. Biraz daha kaynadıktan sonra blendırdan geçirdim. Kavanoza aldım. 


Soğanlı Şehriye Çorbası..



4 kişilik tarif şu şekilde: Bir küçük soğanı ince ince doğradım. Tencerede zeytinyağı ile kısık ateşte ağır ağır soteledim. Sonra maydonozun saplarını ekledim. Biraz da onlarla soteledim. Sonra yarım kaşık un ilave edip kavurdum. Üstüne 3 bardak soğuk su ve yarım bardak ev yapımı tavuk suyu ekledim. Kaynayıncaya kadar karıştırdım. Arpa şehriyeleri koydum. Onlar da pişince içine yarım bardak ılık süt ve karabiber, tuz ilave ettim. Masada da ince kıyım maydonoz yapraklarını ilave edip, afiyetle yedik. 


Ev Yapımı Yoğurt




Öncelikle tüm malzemeleri, kapları önümde hazır ediyorum. Mayalancağı süre boyunca hareket ettiremeyeceğimden mutfakta tezgahın bir kısmını ona ayırıyorum. İki tane kalın masa örtüsünü üst üste serip cam kabımın içine önceden yaptığım yoğurttan ayırdığım yoğurdu alıp bir güzel çırpıyorum. 1 litre süt için örneğin 3 çorba kaşığı yoğurt koyuyorum. İlk yapışımda marketten aldığım yoğurdu kullanmıştım. Bir yandan da pastorize sütü (UHT değil dikkat) ısıtıyorum. Isıtmak için de seramik bir tencere kullanıyorum. Sadece yoğurt yaparken kullandığım bir tahta kaşığım var. Onunla da sütün eşit miktarda ısınması için ara sıra karıştırıyorum. Sütün sıcaklığını serçe parmağımla kontrol ediyorum. elimi hafif yakar poziyona gelince yavaş yavaş yoğurdun üstüne ekleyip hafif hafif karıştırıyorum. Hemen kapağını kapatıp, örtülere sarıyorum. 4-4,5 saat sonra yoğurt hazır. Dolaba kaldırıp dinlendirebilirsiniz. Ben dinlendirirken, fazla suyunu çekmesi ve yoğurdun nispeten daha az sulanması için üstüne sadece bu iş için kullandığım saf pamuktan tülbent gibi incecik bir bezim var, onu koyuyorum. Afiyet olsun. 


Mis gibi Mücver




3 tane kabağı rendeleyip suyunu sıkıyoruz. Yarım kuru soğanı bir güzel rendeliyoruz kabaklara ekliyoruz. Üstüne 2 çorba kaşığı un, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, 2 kibrit kutusu kadar kaşar peyniri, 1 yumurta, tuz, karabiber ve az zeytinyağı ekliyoruz. Bir güzel karıştırıyoruz. Yağlanmış fırın kabına koyup 170-180 derecede pişiriyoruz. Hem besleyici hem hafif. Arzuya göre üstüne de sarımsaklı yoğurt koyuyoruz. Afiyet olsun.  










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder